Всім вітання!
Після традиційних стоянь на шенгенському кордоні з Угорщиною, ми рванули по М3 до перлини, так саме до перлини Угорщини - Дьондьош. Перший з 22 виноробних регіонів угорської країни, який ми осінили своєю присутністю - це регіон Матра названий в часть найменшої за висотою частини Карпат.
Згідно інформації тут 7.100 гектарів виноградників, перша історична згадка про них у 1042 році. Бідя Дьондьоша на північній околиці, за дорожнім стовпчиком кінець міста, є поворот вправо, де знаходяться 24 пінце (винниці) історично привабливі, естетично не дуже, але людей-відвідувачів повнісінько. В не сезон (сезон лише три літні місяці) працює 4-5 підвалів інші закриті і працюють як приміщення для виробництва і зберігання вина. Довкола пінце-винниць, що видовбані в туфовій породі, є терасні місця для всіх відвідувачів, де щасливі покупці матранського вина в скляній та пластиковій тарі від 1,5 до 5 літрів куштують локальні вина. До речі, судячи з безперервних потоків чи то туристів, чи то місцевих вина користуються попитом, і не дивно - літр бочкового вина - 1,5 євро максимум!!!
Закарпатський винний оглядач рекомендує продегустувати білі вина Мюллер Тюргау ( місцеві називають його Рислінг Сільванер), Шасла, Шардоне, Сюркеборат та червоні Кейкфранкош, Цвайгельт. Нам сподобалось, і ще були дуже раді коли побачили 49-місний автобус який висадив туристів-пенсіонерів біля нашого підвальчика #23, бо ми вчасно посмакували Сільванером (рекомендовано).
Мушу подякувати за цей старт Інституту туризму Карпатського регіону, а наступна розповідь у пятницю, як тільки повернемося. Всім до зустрічі! Їдемо до долини красивих жінок...хто в темі розуміє...