Привіт всім!... Ми продовжуємо наші подорожі по виноградним Карпатам - Закарпатський винний оглядач разом з Інститом туризму Карпатського регіону відвідав винний регіон Асар-Несмей - Neszmély, Угорщина.
До винного округу Асар входять населені пункти: Асар (Ászár), Баршоньош (Bársonyos), Часар (Császár), Чип (Csép), та інші
До винного округу Несмий: Бай (Baj), Бойот (Bajót), Дуноолмаш (Dunaalmás), Естергом (Esztergom), Кестолц (Kesztölc), Несмий (Neszmély), Шомод (Szomód) та ін.
Найбільш важливі сорти вина: Рислінг, Шардоне, Зелений Вельтлінер, серед ароматних сортів Іршаї Олівер(суто угорський сорт виведений в 30-х роках ХХ століття, ні на що не схожий і в той же час нагадує купаж білих рислінгів), Cserszegi пряний, Трамінер і Мускат Оттонель. Місцеві вина як правило сухі, з живою багатою кислотністю, трохи жорсткуваті, але соковиті. Але... не розчаровуйтесь в суботу і неділю тут відпочивають - тому пінце-винниці працюють до обіду. В той же час у всіх корчмах вам налиють і продадуть вина місцевих виробників. Чесно, без пафосу мені сподобався Іршаї Олівер, Сільванер(Мюллер Тюргау), і звичайно Сюркеборат - давній сорт виведений монахами.
Історія асар-несмейських вин сягає корінням у часи римської імперії і нараховує близько 2 тисяч років. Провінція Паннонія поступово розширялася на північ і разом з нею поширювався і виноград. У 18 столітті регіон був одним з найбільших експортерів вина завдяки тому, що вина з високою кислотністю легше транспортувати і вони довше зберігаються.
Саме в цьому регіоні багато історичних та археологічних памяток, а якщо чесно просто купіть вино місцевих виробників і отримуйте задоволення.... До скорої зустрічі!