Автор: Alex S, 16.07.2016 12:08:31

Орнітологічний туризм Закарпаття: birdwatching

Rest4U Туры Украина Индивидуальные туры Закарпатская обл. Орнітологічний туризм Закарпаття: birdwatching

Спостереження за птахами, спортивна орнітологія, бердвочерінг (від англ. bird + watch) (англ. birdwatching, синонім — birding) — любительська орнітологія, хобі, один із видів туристично-рекреаційної активності, що включає спостереження та вивчення птахів.

Для спостережень за птахами (зазвичай у національних парках) облаштовуються спеціальні маршрути або місця, зручні для спостережень — наприклад вежі. Досить популярними є спостереження за птахами на годівничці чи на подвір'ї свого будинку. Спостереження при цьому проводяться візуально або за допомогою бінокля чи іншого оптичного пристрою.
Для спостережень за птахами бердвочери нерідко здійснюють спеціальні подорожі. Зазвичай їхня мета — побачити якомога більше видів птахів, особливо нових для спостережника.

Серед бердвочерів проводяться різноманітні змагання — хто більше зустріне видів птахів за певний проміжок часу:
• Змагання протягом доби, для цього спостережники збираються у певному місці, нерідко змагаючись командами. Серед таких 24-годинних змагань найбільш відомим є World Series of Birding, що проводиться в США в суботу у середині травня.
• Хто більше зустріне видів птахів протягом року, при цьому змагання можуть бути обмежені однією країною, або можуть враховуватися види, зустрінуті в будь-якій частині світу.
• Спостереження з однієї точки ( Big Sit or Big Stay) — коли бердвочер не має право виходити за межі визначеного кола (наприклад, 5 метрів)
• Кількість побачених видів птахів, у багатьох країнах існують клуби, до складу яких приймають бердвочерів, що зустріли певну кількість видів. Наприклад, членами «Клубу 200», або «Клубу 300» стають спостережники, які відмітили протягом будь-якого періоду часу 200 або 300 видів птахів на території певної країни.

Запрошуємо Вас до рекреаційної території "Дубки" на birdwatching:
— Всесвітній день спостережень за мігруючими птахами;
— вихідні, що припадають на кінець другого тижня січня — Великий січневий облік зимуючих птахів;
— друга субота і неділя травня — Всесвітній день мігруючих птахів.
— міжнародні дні спостережень за птахами (Euro Birdwatch) –щорічна акція спостереження за осінніми міграціями птахів, організатором якої є міжнародна організація Bird Life International
На цій місцевості у нас є змога поспостерігати за:

Сіра чапля Ardea cinerea.

До 1,7 кг. Живе серед очерету або на деревах. Живиться земноводними, рибою, плазунами, дрібними ссавцями, комахами. Головний раціон чапель — риба, проте не нехтують й іншими водяними істотами. Чаплі нерухомо вичікують здобич, а потім різким рухом вихоплюють її з води. Добова потреба у рибі — 300–500 г, але за деяких обставин можуть з'їсти і кілограм. Перелітний птах. Довжина чаплі — 90-98 см, важить 1,2-1,5 кг, розмах крил 175–195 см. Літає S-подібно вигнувши шию. Мігрує невеликими зграями, іноді, спільно з іншими видами чапель. Самка відкладає 1 раз на рік 3-5 блідоблакитних, іноді з червоними плямками яєць. Яйця відкладається одне за одним через 2 доби.


Крижень Anas platyrhynchos
.

Біля 1,7 кг. Гніздиться навколо прісних водойм по всій території, кpiм гірських районів Карпат. Перелітний i частково зимуючий птах. Крижень живе переважно на прісних водах, особливо стоячих і зарослих очеретами, травою, хоча під час прольоту і взимку тримається і в морі біля берегів. Це обережний птах, який швидко літає, у разі потреби добре пірнає, вдень ховається, а вночі випливає на відкриті місця і робить перельоти на місця, де годується. У містах, де він живе поруч з людиною, його поведінка може практично не відрізнятись від свійської птиці - маси птахів прилітають до людей, які їх підгодовують. Крижень харчується рослинною їжею, комахами, молюсками, дрібною рибою, пуголовками, ракоподібними.Під час розмноження крижні розбиваються на пари, але самець тримається біля самиці лише до того часу, коли вона сяде на яйця. Гніздо влаштовується в очереті, на купині, у дуплах, іноді навіть у воронячих і сорочих гніздах. Кладка зазвичай складається з 6-8, але іноді навіть 16 зеленувато-жовтуватих яєць. Насиджування триває 26-28 днів. Молодняк піднімається на крило у віці 2-х місяців.
 

Уважно озирніться довкола:

Білий лелека Ciconia ciconia.

До 3,5 кг. Живе по всій території, частіше поруч з людиною — на будинках та ізольованих деревах. Їсть жаб, дрібну рибу, плазунів, водяних комах тощо, яких відшукує на луках та болотах. Перелітний птах. Навесні, після прильоту та шлюбного ритуалу, молода пара будує гніздо і самка відкладає 3-6 яєць, які висиджують по черзі самка і самець 30-32 дні. Яйце чисто біле, близько 100 грамів вагою. З'являються яйця в гніздах у другій половині квітня — на початку травня. Середня тривалість життя білого лелеки — 8-9 років. Мігрують восени через Францію, Гібралтар, Марокко,Мавританію, західну частину Сахари. Місця зимівлі «західних» лелек лежать у саванах південніше Сахари від Сенегалу на заході до Камеруну на сході. Переважно вони скупчуються в долинах і дельтах річок Сенегал і Нігер та біля озера Чад. Відстань міграції становить близько 10000 км.

Птахи Закарпаття, які охороняються в Червоній Книзі: 1. Чорний лелека 2. Змiєїд 3. Беркут 4. Орел-карлик 5. Рудий шулiка 6. Скопа 7. Сокiл-сапсан 8. Пугач 9. Сичик-горобець 10. Волохатий сич 11. Альпiйська завирушка 12. Глухар 13.Камяний дрізд 14. Довгохвоста сова

Будь ласка пересувайтеся обережно і тихо аби не відлякати птахів:
Сова довгохвоста Strix Uralensis.

730 г. Має великі чорні очі. Дзьоб жовтий. Лицевий диск сірий, обрамлений вузькою білуватою смугою. Між очима валики, утворені білим пір'ям у вигляді вертикальних брів у формі півмісяця, повернутих «ріжками» від дзьоба досередини лицевого диску. Пір'яні «вушка» відсутні. Гніздиться у старих гніздах інших птахів у березні — квітні. У кладці 4—6 яєць. Насиджує самка протягом 27—29 днів. Поява молоді можлива з другої декади травня по липень включно. Пташенята знаходяться у гнізді біля 30 днів. Живиться здебільшого мишоподібними гризунами.

Дя?тел звича?йний Dendrocopos major.

100 г. Від основи дзьоба до бічної частини шиї, а потім убік до чорного зашийку тягнуться добре помітні чорні смуги — «вуса», які облямовують білі щоки.Самець відрізняється від самиці червоною поперечною смугою на потилиці. Він у великій кількості поїдає лісових шкідників: попелиць, гусінь метеликів і комах, які живляться деревиною — вусачів, златок, короїдів, мурах. Сезон розмноження триває з кінця березня по червень. Будівництву гнізда передує галаслива, демонстративна поведінка птахів, супроводжувана криками, стукотом і шлюбними іграми. У кладці зазвичай 5—7 блискучих білих яєць. При наближенні людини, плазуючи по стовбуру, птах наче випадково переповзає на протилежний від неї бік, продовжуючи обстежувати нерівності кори і зрідка виглядаючи з-за перешкоди. Якщо спробувати обійти дерево, птах знову переміститься так, щоб його не було видно.

Памятайте, що справжній бердвочер не має право виходити за межі визначеного кола, в межах 5 метрів:

Риба?лочка (Alcedo atthis).

40 г. Рибалочка має яскраве оперення, зверху блискуче, блакитно-зелене, з дрібними світлими цяточками на голові та крилах, знизу іржасто-руде. Смужка через око до потилиці і шийку світлі. Голова велика, дзьоб довгий і прямий, крила і хвіст короткі. Самець і самка однакові за забарвленням, але самці трохи більші за розміром і яскравіші. Головною умовою вибору місця проживання є достатня кількість дрібної риби величиною не більше 10 см. Не менш важливо, щоб вода була прозорою і частково затіненою деревами, адже вистежувати здобич можна тільки там, де на поверхні немає сліпучих сонячних відблисків. Тому рибалочка обирає для життя лише ті місця, де над водою низько нависають гілки дерев, забезпечуючи зручний спостережний пункт. Підстилки у гнізді немає. У кладці — 5-8 блискучих білих яєць. Насиджують по черзі обоє батьків приблизно три тижні. Зимують рибалочки в Південній Європі, Азії та Африці.

Серед птахів Закарпаття, яких нараховується понад 280 видів, слід назвати, цікавих для бердвочерів: глухаря, тетерева, рябчика, фазана, сіру куріпку, перепела, горлицю, голуба, лиску, деркача, чайку, вальдшнепа, дятла, сову, лелеку, дрозда. У нас також живуть такі водоплавні птахи: чомга, лебідь, дика гуска, крижень, казарка, дика качка, чирок, чапля, бугай.


 


Контактная информация: relax.wr@gmail.com


Комментарии

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь

Оставляя комментарий, пожалуйста, помните о том, что содержание и тон Вашего сообщения могут задеть чувства реальных людей, которые прямо или косвенно имеют отношение к опубликованной информации. Проявляйте также уважение и толерантность к своим собеседникам даже в том случае, если Вы не разделяете их мнение.
   Отменa

Смотрите также


Туристичний маршрут «Сонячні годинники Закарпаття»

Опубликовано: 30.11.2015 19:51:17
УкраинаИндивидуальные турыЗакарпатская обл.

Туристичний маршрут: «Сонячні годинники Закарпаття» Сонячний годинник — пристрій для вимірювання часу за зміною довжини тіні від гномону та її руху по циферблату.

Конный тур

Опубликовано: 11.04.2014 15:30:10
УкраинаИндивидуальные турыЗакарпатская обл.

 2014 — год синей деревянной Лошади, символизирующей сочетание осмотрительности и огненной страсти.

Туристичний маршрут «Мінеральні води Закарпаття»

Опубликовано: 08.12.2015 22:02:37
УкраинаИндивидуальные турыЗакарпатская обл.

Ужгород-Плоске-Поляна-Голубинне-Свалява-Неліпино-Шаян-Драгово-Сойми-Келечин Сьогодні все більше людей прагнуть відпочивати не просто як туристи, а з користю для зд



Добавление фотографий



Copyright 2008-2017, rest4u.com.ua


Сделано в DesignIt!

Туристический портал Rest4u.com.ua - наиболее полная и достоверная информация об отелях, частных усадьбах, санаториях Закарпатья, Карпат, Крыма.

Выбирая отдых в Украине , Карпатах , Закарпатье , Крыму на туристическом портале Rest4u.com.ua Вам предложат наиболее оптимальный вариант отдыха, который удовлетворит любые запросы и вкусы туриста. Используя систему on-line бронирования Вы сможете получить скидки на проживание и питание в лучших санаториях , отелях и здравницах в любом из курортов Украины.

Пересылая фотографии, тексты и другие материалы, отправители гарантируют наличее у них личных неимущественных и исключительных имущественных авторских прав, а также самостоятельно несут ответственность за нарушение прав третьих лиц. Копирование материалов разрешено при наличии видимой ссылки на сайт Rest4u.com.ua.

Авторизация





 


Я не могу зайти в свой аккаунт
Центр помощи