Автор: darksider, 15.10.2012 14:48:35

В Україні модернізують музейну галузь

Rest4U Новости Украина Киевская обл. Киев КИЕВ В Україні модернізують музейну галузь
В Україні модернізують музейну галузь

 Про це сьогодні повідомив Міністр культури Михайло Кулиняк під час брифінгу в Кабінеті Міністрів.
"У найближчі роки музейну систему України очікують великі зміни, -- наголосив Михайло Кулиняк. - Вони викликані необхідністю реагувати на перетворення в суспільстві, у державі, в світі. Часи змінюються, музеї мають їм відповідати: і в питаннях управління, і в питПро це сьогодні повідомив Міністр культури Михайло Кулиняк під час брифінгу в Кабінеті Міністрів. Про це сьогодні повідомив Міністр культури Михайло Кулиняк під час брифінгу в Кабінеті Міністрів.
"У найближчі роки музейну систему України очікують великі зміни, -- наголосив Михайло Кулиняк. - Вони викликані необхідністю реагувати на перетворення в суспільстві, у державі, в світі. Часи змінюються, музеї мають їм відповідати: і в питаннях управління, і в питаннях роботи з публікою. Музеї мають боротися за відвідувача, формувати мережі "друзів музеїв", залучати меценатів, відповідати реаліям глобалізації та інформаційного світу. Тільки так вони будуть спроможні повернути собі роль ключового просвітницького і виховного інституту, який формує цінності людей, впливає на світогляд. Ця висока місія музеїв останнім часом відійшла на другий план".

За словами Михайла Кулиняка, головна проблема полягає в тому, що державні та комунальні музейні заклади, а також процеси, які забезпечують їхню роботу, зокрема, реставрація, підготовка кадрів, нормативно-методичний супровід, багато в чому продовжують рухатися у пострадянській інерції.

Міністр культури повідомив, що його відомство наразі розробляє комплекс заходів, спрямованих на модернізацію музейної системи нашої держави.

Існує дві важливих відмінності цієї роботи порівняно з тим, що робилося у попередні роки: вона буде торкатися не тільки мережі державних та комунальних музейних закладів, а усієї сукупності відносин у сфері збереження, вивчення популяризації музейних зібрань, у яких задіяні не тільки власне самі музеї, але й дотичні державні, громадські та комерційні інституції; буде якісно підвищено роль суспільства і суспільних інституцій у музейній справі. Уся робота Міністерством проводиться у тісній співпраці з музейною спільнотою, громадськими музейними організаціями.

Михайло Кулиняк поінформував про те, що вже зроблено на сьогоднішній день:

- упродовж грудня 2011 – лютого 2012 рр. спільно з Національним інститутом стратегічних досліджень проведено низку досліджень, круглих столів з музейними фахівцями. Визначено головні завдання і проблеми, які стоять перед музейною системою;

- Керуючись рекомендаціями музейної спільноти, на базі Українського центру культурних досліджень розпочалося створення Національного Центру музейної справи, який буде здійснювати постійний нормативний та науково-методичний супровід музейної роботи. Формальності ще тривають, але група спеціалістів вже зібрана і працює;

- Уперше при Міністерстві культури створено Музейну раду, у яку увійшли директори провідних музеїв України, представники музейної громадськості.

- Відповідно до закону "Про державні цільові програми" підготовлений проект Концепції Державної цільової програми розвитку музейної справи на період до 2018 р. В цьому документі зазначені основні орієнтири Програми. Проект створений у процесі консультацій з музейними фахівцями з урахуванням пропозицій, які були зібрані під час спільної роботи з Інститутом стратегічних досліджень. З проектом Концепції можна ознайомитися на сайті Міністерства.

Серед головних пріоритетів, на які буде спрямовано Державну цільову програму, Міністр культури, насамперед, відзначив наступні:

- захист майнових комплексів музейних установ. Вирішення проблем з належним оформленням майнових прав на земельні ділянки та приміщення;

- покращення умов зберігання музейних зібрань. Це стосується і загального стану приміщень, і забезпечення систем охорони, і конкретно – стану фондосховищ, встановлення відповідного обладнання для підтримки температурно-вологісного режиму, боротьби з ураженнями тощо.

- розвиток реставраційної галузі. Зокрема, передбачається: забезпечити новим приміщенням Національний науково-дослідний реставраційний центр; зміцнити мережу його регіональних філій за рахунок закупівлі сучасного обладнання та реактивів; створити систему підготовки реставраторів в Україні, розширити співпрацю з зарубіжними партнерами у тих питаннях, які ми не можемо вирішити самостійно;

- підготовка нових професійних кадрів для музеїв;

- впровадження електронного обліку музейних пам'яток. Це стосується встановлення державних стандартів обліку, комплектування музеїв технічними засобами та програмним забезпеченням;

- активізація обміну виставками між музеями різних регіонів;

- створення циклу науково-методичних, презентаційних галузевих заходів. Зокрема, планується регулярно (трирічний цикл) проводити: всеукраїнський музейних фестиваль; фестиваль дитячих музейних програм; виставку музейного обладнання, технічного та інформаційного забезпечення;

- розвиток музейної мережі. Це стосується, зокрема, активізації роботи науково-технічних та природничих музеїв, створення нових музеїв;

- підвищення статуту музейної професії. Зокрема, покращення державного фінансування та підвищення заробітної плати музейних фахівців.

Наразі вже розпочато ґрунтовне дослідження стану музейної системи. Фактично вперше за 20 років незалежності буде вивчений увесь спектр музейної проблематики у масштабах країни. Усі музеї до районного рівня отримають відповідну анкету. Зібрану інформацію буде покладено в основу детального проекту Державної програми, в якому вже потрібно зазначати конкретні заходи і цифри.
"У найближчі роки музейну систему України очікують великі зміни, -- наголосив Михайло Кулиняк. - Вони викликані необхідністю реагувати на перетворення в суспільстві, у державі, в світі. Часи змінюються, музеї мають їм відповідати: і в питаннях управління, і в питаннях роботи з публікою. Музеї мають боротися за відвідувача, формувати мережі "друзів музеїв", залучати меценатів, відповідати реаліям глобалізації та інформаційного світу. Тільки так вони будуть спроможні повернути собі роль ключового просвітницького і виховного інституту, який формує цінності людей, впливає на світогляд. Ця висока місія музеїв останнім часом відійшла на другий план".

www.tourismnews.com.ua/


Для добавления своих фотографий пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь



Комментарии

Оставлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь

Оставляя комментарий, пожалуйста, помните о том, что содержание и тон Вашего сообщения могут задеть чувства реальных людей, которые прямо или косвенно имеют отношение к опубликованной информации. Проявляйте также уважение и толерантность к своим собеседникам даже в том случае, если Вы не разделяете их мнение.
   Отменa

Смотрите также


Українці витрачають в Діснейленді Парижу в 2-3 рази більше європейців

Опубликовано: 17.04.2018 10:28:43
Киевская обл.Киев КИЕВ

 Вiдвiдуючi пaризький Дicнeйлeнд укрaїнcькi туриcти визнaнi oдними з "нaйщeдрiшиx": в ceрeдньoму вoни витрaчaють в 2-3 рaзи бiльшe єврoпeйцiв.

Як і де найчастіше грабують туристів

Опубликовано: 17.04.2018 10:18:40
Киевская обл.Киев КИЕВ

 Українська ведуча-мандрівниця Леся Нікітюк склала список країн, де найчастіше грабують туристів. Про це Леся Никитюк написала на своїй сторінці в Instagram. Іспанія.



Добавление фотографий



Copyright 2008-2024, rest4u.com.ua


Сделано в DesignIt!

Туристический портал Rest4u.com.ua - наиболее полная и достоверная информация об отелях, частных усадьбах, санаториях Закарпатья, Карпат, Крыма.

Выбирая отдых в Украине , Карпатах , Закарпатье , Крыму на туристическом портале Rest4u.com.ua Вам предложат наиболее оптимальный вариант отдыха, который удовлетворит любые запросы и вкусы туриста. Используя систему on-line бронирования Вы сможете получить скидки на проживание и питание в лучших санаториях , отелях и здравницах в любом из курортов Украины.

Пересылая фотографии, тексты и другие материалы, отправители гарантируют наличее у них личных неимущественных и исключительных имущественных авторских прав, а также самостоятельно несут ответственность за нарушение прав третьих лиц. Копирование материалов разрешено при наличии видимой ссылки на сайт Rest4u.com.ua.

Авторизация





 


Я не могу зайти в свой аккаунт
Центр помощи