Гастрономічний туризм – це різновид туризму пов’язаний з ознайомлення та дегустацією національних кулінарних традицій країн світу. Туризм гастрономічний добре організований у Чехії, Угорщині, Шотландії, Франції, Італії, Іспанії, де існує розвинена мережа турів національних ресторацій. Відправляючись на відпочинок, слід врахувати особливості місцевої кулінарії, щоб повернутися додому без зайвих кілограмів і проблем зі здоров'ям. Роками харчуючись в наших національних традиціях, ми звикли до певної кількості спецій, прянощів, жирів, соли, до певного балансу рідкої і твердої їжі, до наших напоїв і так далі. Потрапивши в незвичне кулінарне середовище, ми піддаємо наш організм додатковим стресам. Наприклад, надлишок спецій може викликати розлад шлунку, велику кількість соли - посприяти підвищенню артеріального тиску, а безконтрольне поглинання дуже жирної їжі швидко приведе до появи зайвих кілограмів. Національні особливості живлення можна передбачити, а неприємності звести до мінімуму, для цього і існують організовані гастрономічні тури.
Це достатньо новий для України вид туризму має великі перспективи розвитку, а організація гастрономічних турів сприятиме відродженню національних кулінарних традицій українського села. Зокрема на Закарпатті презентовано «Гастрономічний туристичний шлях», який представляє традиційні блюда Закарпаття, кухню національних меншин, гастрономічні фестивалі (їх понад 30 протягом року) і заклади, які їх найкраще готують. Турист зможе вибрати український, угорський, циганський, німецький, єврейський, словацький гастрономічний маршрут. Залежно від часу - одноденний тур або триваліший. В дорозі, гостям подаватимуть місцеві словаки гомбовці і кнедлики, німці – мисливські ковбаски, роми – гурку, євреї – човлент, угорці, - лечо і бограч.
Технологічна карта туристичного маршруту:
- Протяжність маршруту: 100 км
- Час подорожі: 8-10 годин
- Тривалість подорожі: ознайомча – 1 день, екскурсійна – 2 дні, анімаційна – 3-5 днів
Маршрут екскурсії: Берегівський та Ужгородський райони Закарпатської області
Характеристика маршруту:
1. Відвідування національних ресторанів Закарпаття на вибір тгостей (угорська, словацька, німецька, польська, ромська, гуцульська, румунська, єврейська, словацька, чеська, австрійська)
2. Участь в гастрономічних фестивалях Закарпаття протягом року
3. Ознайомлення з історією та рецептурою національною кухні у відповідності до сезонів
4. Участь в приготуваннях національних страв
5. Участь в національних святах пов’язаних з народною гастрономією
6. Відвідання кращих винних дегустаційних залів Закарпаття (Ужгород, Берегово)
7. Дегустації – вина, сирів, меду, наливок, палинок, настоянок виготовленими за традиційними національними рецептами народів Закарпаття
Розроблено кафедрою туризму Ужгородського національного університету та туристично-інформаційним центром Закарпаття. Туристичний маршрут представляє Туристично-Інформаційний центр Закарпаття: моб тел.: 80507453457
Экскурсию проводит: Корсак Роман