Привіт всім...! Ось і прийшла середа, незважаючи ні на що і " вопрєкі всєму" ми працюємо на туристичний маршрут "Карпатське вино" разом з Закарпатським винним оглядачем та Інститутом туризму Карпатського регіону. Цього разу перед нами - я думаю один з найкращих і не заслужено забутих для туристів регіон Мор, Угорщина.
Винний регіон Мор є одним з найменших серед 22 виноробних регіонів Угорщини за розміром та 730 га. Але при цьому належить до дуже відомих. До нього відносяться Mór, Pusztavám, Söréd, Csókako, Zámoly és Csákberény. Розташований у долині між горами Верте і Баконь.
Вина Мора - в основному білі. Найголовніший і найважливіший сорт краю - відоме в усьому світі біле вино Езерйо, що належить до охоронних гунгарікумів. Це тверде пізньодозріваюче вино. В повну силу входить на третій рік після збору врожаю. Ми спробували з підвалів Геслера та Молнара. ЕЗЕРЙО - вам це треба спробувати, одновидові вина виявляється можуть мати свою неповторність.
Сорт винограду Езерйо любить довге літо і добру погоду. У хороші роки (це буває рідко) з нього навіть роблять Асу, яке може конкурувати з токайським Асу.
Також тут виробляють Леанку, Трамінер, Rizlingszilváni, Zöldveltelini.
Увага! Тут пінце-винниці працюють по принципу - коли мені підходить, неділя-субота лише до обіду. В той же час на початку і кінці всіх морських сіл та містечок є чарди і корчми - а там спробуйте його Езерйо.
Мор з давніх пір у перші вихідні жовтня влаштовує щорічні винній фестивалі. Це велике святкове дійство, в рамках якого відбуваються винні паради, танцювальні шоу, музичні програми та вибір винної королеви. Для гостів працює винна вулиця, на якій винороби пропонують свої вина. А в середині листопада в Морі святкують Дні Святого Мартіна.
Ну добре, хто не пє, бо за кермом той їсть неймовірно смачний місцевий десерт - маково-яблучне тістечко.